Ga naar inhoud
Labugen

Zwaluw bij een houten prieel in de tuin

Een trekvogel rust bij haar komvormige nest, dat beschut onder het dak van een prieel is gebouwd.

Een zwaluw zit naast haar nest onder de dakrand van een houten prieel in de tuin.
Zwaluw bij een houten prieel in de tuin
Printen PNG downloaden

A4-formaat (staand), zwarte lijnen op een witte achtergrond · voor thuis en in de klas

Advertentie

Alle kleurplaten: Lente kleurplaten

Meer uit deze categorie

Vergelijkbare kleurplaten: Lente kleurplaten

Volgende stap

Wat kun je nog meer printen? Gratis, zonder account

Boerenzwaluwen bij tuinpriëlen

Een zwaluw zit naast haar zorgvuldig gebouwde nest onder de houten dakrand van een prieel. In de warme lente- en zomermaanden biedt het prieel een beschutte plek om te nestelen.

Nestgewoonten van boerenzwaluwen

Zwaluwen staan bekend om hun nesten van modder, die ze vastmaken aan gebouwen zoals prielen en schuurspanten. Ze mengen natte aarde met gras en vormen stevige komvormige nesten die hun eieren beschermen tegen roofdieren.

Natuurlijke kleuren van zwaluwen en prielen

  • Veren van de zwaluw: boerenzwaluwen hebben glanzend staalblauwe bovendelen, een donker roestrood voorhoofd en keel en licht crèmekleurige onderkanten.
  • Vogelnest: nesten van opgedroogde modder hebben aardebruine en donkergrijze tinten, met stukjes groen gras ertussen.
  • Houten prieel: het hout kan variëren van naturel eikenbruin tot wit geschilderd of zachtgrijs gebeitst.
  • Dakrand van het prieel: de schaduwrijke onderkant van houten dakranden is meestal donkerbruin of antracietgrijs.
Vragen en antwoorden

Vragen en antwoorden over zwaluwen

Waarom kiezen zwaluwen gebouwen van mensen uit om te nestelen?
Overstekken en dakranden beschermen het nest tegen zware regen, harde wind en roofdieren die omhoog kunnen klimmen.
Wat eten zwaluwen in de lente?
Zwaluwen eten insecten. Terwijl ze vliegen, vangen ze muggen, vliegen en kevers in de lucht.
Hoe ver trekken zwaluwen elk jaar?
Veel soorten zwaluwen leggen elk voorjaar duizenden kilometers af tussen hun overwinteringsgebieden en hun noordelijke broedgebieden.
Advertentie