Ga naar inhoud
Labugen

Ooievaar in een groot nest op een rieten dak

Een grote trekvogel rust in zijn zware nest van takken, gebouwd boven op het rieten dak van een huis op het platteland.

Een ooievaar zit in een nest van takken op het rieten dak van een landelijk huisje.
Ooievaar in een groot nest op een rieten dak
Printen PNG downloaden

A4-formaat (liggend), zwarte lijnen op een witte achtergrond · voor thuis en in de klas

Advertentie

Alle kleurplaten: Lente kleurplaten

Meer uit deze categorie

Vergelijkbare kleurplaten: Lente kleurplaten

Volgende stap

Wat kun je nog meer printen? Gratis, zonder account

Een ooievaarsnest op een landelijk rieten dak

Witte ooievaars bouwen vaak grote nesten op hoge platforms, schoorstenen en rieten daken in dorpen op het platteland. Het riet isoleert goed en houdt het huisje warm en droog.

Bijzondere weetjes over ooievaarsnesten

Ooievaars keren jaar na jaar terug naar precies hetzelfde nest en voegen er elk voorjaar nieuwe takjes en modder aan toe. Na vele seizoenen kunnen deze nesten meer dan 1,8 m breed zijn en honderden kilo’s wegen.

Natuurlijke kleuren van witte ooievaars en rieten daken

  • Veren van het ooievaarslijf: helderwit met effen zwarte vleugelpunten
  • Snavel en lange poten: fel koraalrood of diep oranje
  • Nest van takken: droge bruine takken, beige stro en donkere modder
  • Rieten dak van het huisje: goudgeel riet, gedroogd stro of vergrijsd riet
  • Buitenmuren van het huisje: witgekalkt crème of lichtbeige hout
Vragen en antwoorden

Vragen en antwoorden

Waarom bouwen ooievaars hun nest zo hoog boven de grond?
Vanaf een hoog dak hebben ze goed zicht op de omliggende velden en zijn de eieren beschermd tegen roofdieren op de grond, zoals vossen en loslopende dieren.
Hoe wordt een rieten dak gemaakt?
Ervaren dakdekkers leggen strak gebonden lagen gedroogd waterriet of stro over elkaar op een houten dakconstructie. Zo loopt regen er vanzelf af.
Waar trekken ooievaars in de winter naartoe?
Europese ooievaars trekken in de herfst duizenden kilometers naar warme gebieden in Afrika. Elk voorjaar keren ze terug naar het noorden om te broeden.
Advertentie